Dere og vi (Urte)
Hjem Add Om meg Kontakt

14

Dere og vi

Vi prater mye om menneskeverd. At hvert eneste liv er verdt like mye, at hver eneste person er like viktig, og at vi må gjøre noe med å bevise dette. Mange av oss er store motstandere av rasisme, og urettferdige menneskeretter, men vi glemmer oss likevel veldig ofte. Og den største feilen vi gjør er å aks
entuere noens liv mer enn andres. Barns liv er mer verdt enn voksne sitt. Et liv er mer verdt enn hundre andre.
Skjønner ikke du helt hva jeg prater om? Jo, da har jeg et flott eksempel som kom opp bare noen dager siden:


Bilde: Nrk.no
Svarte profilbilder til respekt for en person som vart drept tre dager siden. Dette er flott, her ligger det mye respekt og hvert eneste person i verden vil bli husket på denne måten. 
Men hva skjer om vi flyger til en annen verdensdel her og nå..?
La oss si at vi lander her. Syria er et land vi har hørt mye om, men et land som står likevel ofte glemt. Syria har hele 22,4 millioner unike mennesker. Her har vi plass til over fire Norges populasjoner. Syria har et rikt kultur, mange unike tradisjoner og et utrolig flott landskap. 
  


De aller fleste vet hva som skjer der akkurat nå. Det er krig. Og denne krigen ser ikke ut til å ta slutt. Hver dag dør det mennesker der. Ikke en eller to, men mange flere.
Om jeg stiller spørsmålet hvorfor en persons liv skal være mye mer verdt enn andres vet jeg at de fleste kommer til å svare: "Fordi at han ene personen er norsk." Men hvor er de menneskerettene vi står for da? Vi står for at hvert eneste menneske er like mye verdt, men så likevel bryr vi oss mer om det som gjelder OSS. Fordi at verden er nå delt i "dere" og "vi". Vi er Norge, vi har vår nasjon, våre tradisjoner og våre mennesker å passe på. Dere andre er resten av verden. Men da må jeg få lov å spør hvorfor vi står for like retter når vi bryr oss mer om at en person dør i vårt nasjon enn at flere dør hver eneste dag i et land vi bare glemmer? Vi viser respekt, vi ber og vi gråter når noe gjelder oss, og vi kaller dette for menneskeretter. Vi sier at alle er like mens vi sitter og føler oss triste fordi at Robin Williams gikk ut av verden, men i det sekundet vi sier dette dør minst en person. Som du rett og slett "driter" i. Jeg er fult klar over at vi ikke kan bry oss om alt og alle, men hvorfor aksentuerer vi noen mennesker som om de var viktigere enn noen andre? Hvor er grensa fra respektfullt til respektløst? Det er fint å bry seg om at noen som står nær Norge dør, det er helt naturlig. Men når vi legger mer vekt på et liv enn på flere tusen går det over grensen i mine øyner. Hvordan klarer vi å få oss selv til å si "Verden vil aldri bli slik som før, nå som du ikke er her" om en person vi ikke kjenner personlig? Hvordan klarer vi å si det når verden raser sammen pga. krig rundt oss, pga. uskyldige som dør? Og dette sier vi bare fordi at den personen har en "kjendisstatus". 
Er kjendiser viktigere enn andre? De som egentlig gjør det største arbeidet for vårt verden står ofte i bakgrunnen og det glemmer vi så ofte. Vi alle vet hvem Lady Gaga er, men hvor mange av oss vet hvem fant opp malariavaksinen? Vil dette da si at vi kommer til å mangle Lady Gaga mer enn den som fant vaksinen for denne sykdommen?
Mer enn 300 millioner blir akutt syke av malaria hvert år, og over én million av dem dør. Her hjemme har vi imidlertid sykdommen på mange armlengders avstand.
Rundt 40 prosent av verdens befolkning er truet av malaria. De fleste av disse menneskene bor i verdens fattigste land. De fleste av dem er barn.
90 prosent av alle dødsfall på grunn av malaria skjer i Afrika sør for Sahara - blant små barn. 
 
Viser vi respekt for de som fortjener det? Er vi like mot alle? Mener vi virkelig at alle er ulike og fortjener like mye..?  


Så hvor er vårt verden når noen dør andre stader enn i våres nasjon? Er vi en del av vårt verden, eller er vi bare en nasjon...? Vil vi virkelig ha en verden som består av dere og vi? Det er opp til oss selv. Og kun deg selv.


 • 23.08.2014 kl.14:58
  Utrolig bra skrevet!:)
  23.08.2014 kl.15:08
  Godt skrevet! Og ja, jeg er enig i det du skriver. Dessverre lukker de fleste ørene og ser bare det som foregår i deres eget nabolag, og knapt nok det. Det de ikke kjenner til, driter de i, som du sier. Det angår ikke oss...
  23.08.2014 kl.15:40
  Du er veldig talentfull!
  23.08.2014 kl.15:59
  Kul blogg urte den er unik
  23.08.2014 kl.18:01
  veldig bra skrevet!
  23.08.2014 kl.18:22
  Husker jeg så på nyhetene for litt siden om Northug fyllekjøringen, de brukte sikkert 25 minutter på saken. Og så nevnte de såvidt etterpå, " 80 personer omkom i et jordskred i Irak". Men, det er vel slik verden er, vi lar oss underholde av andres tragedier. Så lenge det ikke er underholdende nok, så gir vi f...

  Og det er jo dramatisk og underholdende at noen blir kuttet huet av! Og kjedelig at folk vi ikke kjenner dauer i hopetall!

  Så lenge andre mennesker kun er et begrep, eller et tall så er det ikke følelser inn i bildet.

  La oss si forskjellen på at du hører at noen blir drept i en bilulykke, sannsynligvis bryr du deg ikke nevneverdig. Men, hvis moren din, eller noen du har et følelsesmessig forhold til dør, så vil du reagere helt annerledes.

  Dessuten tror jeg vi hadde blitt gale om vi skulle tatt alle tragedier i verden inn over oss!
  23.08.2014 kl.19:14
  Synes det er bra det du gjør og skriver! Ulik mange andre bloggere, det liker jeg! Kommer nok til å følge deg :)

  Veldig bra skrive!
  25.08.2014 kl.16:04
  MARIE GJERNES: Tusen takk! Skal prøve å ikke skuffe med mine andre innlegg. :)
  25.08.2014 kl.16:04
  Dette var et utrolig bra innlegg. Skulle ønske jeg klarte å få ut tankene mine på en like bra måte..
  25.08.2014 kl.16:07
  Anonym: Tragedier trenger vi nødvendigvis ikke å ta inn over oss, men å delta i verden, å være en del av et samfunn der vi støtter hverandre og holder sammen er noe annet.
  25.08.2014 kl.16:07
  Solveig.Varmedal: Takk. Og unik skal den fortsette å være.
  25.08.2014 kl.16:18
  Christina Engelsvolll: Takk! Håper jeg klarer å utnytte talentet helt fult :)
  katrine
  25.08.2014 kl.19:01
  fantastisk at du som 14 åring ytrer din mening slik du gjør- setter ting i perspektiv og i tillegg blir kontaktet av aftenposten. veldig veldig bra. fortsett med det du gjør- si det du mener og ikke legg skjul. vi i norge og andre plasser i verden trenger mennesker slike som deg. som tør å være uredd...

  GODT JOBBET :D ha en fantastisk dag videre
  25.08.2014 kl.23:57
  Veldig bra skrevet  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Urte

  En jente som egentlig er for ung til å skrive om det jeg skriver. En jente som er for ung til å mene. Men en jente som tørr. Meg, Urte.

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde